Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Mkb’er de klos door Europese uitspraak

Geplaatst op: 24-02-2018, 11:23:04

De uitspraak van het Europees Hof van Justitie over fiscale eenheid gaat ervoor zorgen dat Nederlandse mkb’ers meer belasting moeten gaan betalen. Daar komt een hoop administratieve rompslomp bij kijken.

Het hof bepaalde woensdag dat een Nederlandse fiscale regeling, waarbij alleen Nederlandse bedrijven rente mogen aftrekken bij een lening van het moeder- aan een dochterbedrijf, discrimineert. Ook buitenlandse bedrijven moeten van dit voordeel in een zogenoemde fiscale eenheid kunnen genieten.

Door de uitspraak kunnen buitenlandse bedrijven met een dochterbedrijf in Nederland alsnog de renteaftrek bij de Belastingdienst claimen over de periode 2012 tot en met 2017. Dat kan de staatskas maximaal €400 miljoen kosten, berekende de vorige staatssecretaris van Financiën Wiebes.

Spoedreparatie

Wiebes zette ook vast een spoedreparatie aan de wet klaar om te voorkomen dat buitenlandse bedrijven dit voordeeltje blijven gebruiken. Dat zou de schatkist jaarlijks ruim €100 miljoen gaan kosten. Maar de reparatie gaat ten koste van Nederlandse bedrijven, waaronder veel mkb’ers.

„Vooral de renteaftrekregel gaat in theorie op voor veel kleinere bedrijven. Zij zullen meer belasting moeten gaan betalen”, duidt fiscalist Martin Klomp de reparatie die deze zomer door de Tweede Kamer geloodst moet gaan worden en dan met terugwerkende kracht per 25 oktober 2017 ingaat.

Nieuwe regels

Bij de aangifte over 2017 moeten bedrijven al kijken of zij onder de nieuwe regels vallen. Klomp: „Je moet verschillende regels doorlopen om te zien of de spoedreparatie wel of niet op jou van toepassing is. Die regels zijn gedrochten. Zeker voor mkb’ers zal het niet meteen duidelijk zijn of die voor hen ook opgaan.”

Er zijn nu 100.000 moederbedrijven met daaronder 200.000 dochters die een fiscale eenheid vormen. Het is nog niet duidelijk hoeveel van hen ook daadwerkelijk het gewraakte fiscale voordeel genoten en nu kwijtraken. Hoeveel extra belastingdruk dat gaat opleveren is onduidelijk. De overheid en werkgeversorganisaties weten het niet. Klomp: „Ik durf ook geen uitspraken te doen over exacte cijfers. Maar er zijn ruim 10.000 buitenlandse bedrijven die de staatskas €100 miljoen per jaar zouden kosten. Dat zijn vaak grotere bedrijven, maar in Nederland gaat het om 100.000 fiscale eenheden die nu dit voordeeltje kwijt zijn.”

Hoge administratieve lasten

De werkgeversorganisaties maken zich daarnaast erg druk om de hoog oplopende administratieve lasten door de spoedreparatie.

VNO-NCW en MKB-Nederland roepen staatssecretaris Snel op om zo snel mogelijk met een vervangende wet te komen. Het ministerie van Financiën werkt eerst aan een oplossing voor de korte termijn en kijkt daarna naar iets definitiefs.

Bron: bijdrage van Leon Brandsema en Lisse Witteman op www.dft.nl van 24 februari 2018

Ga terug naar de vorige pagina